Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

K2020Nov24

2008. Május 27., Kedd 18:09

Nemcsak a gyorsétel, de a gyorsalvás is káros

Írta:  inforadio.hu
Értékelés:
(3 szavazat)
Szakértők a gyorsételhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik a modern kor emberének alvási szokását: 8 helyett jó, ha 6 órát tölt alvással, kimerülten ébred, izomgörcsök gyötrik, és alvásidőben a pénz és a munka miatt stresszel. A kóros kialvatlanságnak komoly gazdasági következményei lehetnek - állítják brit szakértők.  

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a britek negyede nem alszik jól, a rossz minőségű alvás (csakúgy, mint a rossz minőségű étel) pedig kimerültséghez vezethet, így nem tudnak hatékonyan dolgozni, vagyis összességében csökken a gazdaság termelékenysége.

A 4000 brit felnőtt alvási szokásait vizsgáló felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 21 százaléka alszik 8 órát, amennyi a szakértők szerint a normális lenne. Ezzel szemben 5-ből 1 vallotta azt, hogy kevesebb mint 5 órát tölt alvással.

Szakértők ezt a gyorsételekhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik: stressz, zajos szomszédok, pénzügyi gondok, a munkahelyen eltöltött hosszú órák a legfőbb okozói a kialvátlanság-járványnak a szigetországban. Ezekhez jöhet még az izomgörcs, a gyomorbántalmak és a kisgyerek is mint alvásrontó tényező.

A kutatók szerint a kialvatlanság olyan méreteket ölt Nagy-Britanniában, hogy az több millió font veszteséget jelent a gazdaságnak.

Ötórányi alvással túlélni a munkanapokat

A testnek minőségi alvásra van szüksége, hogy az ember mentálisan friss és képes legyen új dolgok megtanulására. Az alvást megzavaró tényezők (mint például a stressz vagy az izomgörcs) lehetetlenné teszik a minőségi alvást, és ez nagyon káros lehet a mindennapi életben, mert lehetetlenné válik, hogy az illető produktív legyen a munkájában és fenntartsa pozitív magatartását - vélik szakértők.

A felmérés becslése szerint 15 millió brit dolgozó szenved "gyorsalvásban", amit azzal próbálnak kompenzálni, hogy néhány napos szabadságot vesznek ki. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy 6 vagy annál kevesebb órát alszik naponta, míg 20 százalékuk kevesebb mint 5 órányi alvással éli túl a munkanapokat.

Munkával álmodnak


Kétharmadukat rendszeresen a stressz és az aggódás tartja ébren, és természetesen közülük legtöbbjük a pénz, valamint a munka miatt stresszel alvásidőben.

Sokan panaszkodtak arról, hogy még alvás közben sem tudnak menekülni a munka elől: a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen álmodnak a munkájukról.

Összességében a megkérdezettek háromnegyede válaszolta azt, hogy kimerülten ébred, 10-ből 8-an panaszkodtak izomgörcsre, míg 43 százalék a zajos szomszédok miatt nem tud nyugodtan aludni. Sokan panaszkodtak hőhullámokra, hátfájásra, partnerük horkolására, gyomorégésre vagy gyerekük hangosságára és az utcáról beszűrődő zajokra.

Korábbi kutatások már bizonyították: a kevés alvás elhízáshoz is vezethet.

Forrás: inforadio.hu

 

Megjelent: 6873 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Mert megérdemeljük...

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.3%Austria 1.3%
United States 5.6%Canada 1%
Romania 4.9%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 507
This Week: 1616
Last Week: 7754
This Month: 25952
Last Month: 21570
Total: 2527307

Belépés