Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

H2020Nov23

2011. Július 05., Kedd 20:47

Szemgyakorlat a Tao-szerint

Írta:  Kósáné K. Mária
Értékelés:
(10 szavazat)
A szemek a máj nyílásai. A szembajban szenvedőknek gyakran van valami májbaja is, és viszont. A taoista tan szerint, a harag a rossz májműködésből ered, és azok az emberek, akik túl sokat használják a szemüket, gyakran mérgesek. A szem belső gyakorlata egyszerre erősíti a szemet, a májat és segít megelőzni számos betegséget, mint a szürkehályogot, az asztigmatizmust (szemtengerelferdülés), a rövidlátást, a glaukómát és a májbajokat.

szemgy1

 A szem, különösen annak a mozgása elárulja az intelligenciát. Az intelligens embereknak széles szemmozdulataik vannak, állandóan figyelik a környezetüket. Ha ez a mozgás lassú vagy korlátolt, akkor korlátozott intelligenciával állunk szemben, amelynek szükséges van a szemgyakorlat gyógyító hatására.

A szemgyakorlat többek között javíthatja a rossz vérkeringést (ennek tünete a karikás szem). A rossz vérkeringés a túlságosan hosszas mozdulatlanság eredménye, például a televízió előtt eltöltött óráké. Gyakori jele lehet a hidegrázás, amikor a test hőmérséklete magasabb, mint a helyiségé, amelyben tartózkodunk. A test olyan, mint egy motor, szüksége van arra, hogy a benne lévő hűtőfolyadékok keringjenek és felvegyék saját hőmérsékletét. Ha a keringés lassú, akkor a test hőmérséklete nő. Ilyenkor azt mondják, hogy a vér "forr", és rögöket alakít ki. A szemgyakorlat éppen arra alkalmas, hogy megelőzze az efféle rögök létrejöttét, főleg ha Önök gyakran néznek televíziót.

A szemgyakorlattal csökken a szemek táskássága, és a karikák, amelyek azért alalkultak ki, mert gyengébb az általános anyagcsere, és esetleg víz rakódik le valahol.

szemgy1

A gyakorlat leírása:

szemgy2

1.) Hüvelykujjukat helyezzék a szemüreg felső szélére, belül, a szem sarkánál. Érezni fognak a csonton egy kis mélyedést. Ezek a pontok megfelelnek az A betűnek az ábrán. Erősen nyomják meg. Minden fájdalom valamelyinek görcsöt jelent. Tízig számolva masszírozzák a pontokat. Lazítsanak, majd ismételjék meg háromszor.

szemgy3

2.) Helyezzék a mutatóujjukat a szemüreg alsó részének közepére, az ott lévő mélyedésekbe, amelyket B-vel jelöltünk. Nyomják erősen a szemüreget, de ne az arcot. Tízig számolva masszírozzuk ezeket a pontokat. Lazítsanak, majd ismételjék háromszor a gyakorlatot.

szemgy4

3.) Helyezzék mutatójjukat a szem külső felén lévő C pontra, a szem alsó végénél, és szintén tízig számolva nyomják az ott fellelt mélyedés pontját, majd lazítsanak és utána ezt még 3x ismételjék meg.

szemgy4

4.) A mutató, vagy a hüvelykujjukat helyezék a felső szemhéj külső szélére, D-vel jelölt pontra, ahol a csontozatban szintén fellelhető egy mélyedés, és a gyakorlatot itt is végezzék el, összesen négyszer, közben lazítva a nyomáson.

szemgy5

5.) Helyezzék középső ujjukat a haléntékra úgy, hogy a szemöldök vonalát követve elérjék a fej egyik mélyedését, E ponton. Nyomják, masszírozzák tízig számolva. Ismételjék meg háromszor.

6.) Dörzsöljék egymáshoz tenyerüket, míg fel nem melegszenek. Takarják be szemüket úgy, hogy enyhén kulcsolják össze ujjaikat. Ne nyomják a szemüket. Számoljanak tízig. Háromszor ismétélj a gyakorlatot. Érezzék a kéz melegét a szemükön

szemgy6


szemgy7

7.) Enyhén masszírozzák a szemüket a mutató-, középső és gyűrűsujjukkal. Masszíriozzák a szem körüli csontot, Nem magát a belső csontüregszélet, hanem a környező csontozatot, körző mozdulattal, a szem belső sarkánál kezdve. Az orr mellett felfelé, majd a szemöldökök mentén a halánték felé haladva, a szemek alatt pedig vissza az orr felé. A mozdulatot tízszer ismételjék. Lazítsanak, majd még háromszor ismételjék meg a gyakorlatot.

Megjegyzés:

Ha az ellenkező irányban masszíroznak, akkor gyengítik a szem körüli izomzatot, és ráncosodást idézhetnek elő. Mindig használjanak a körkörös masszírozáshoz valamilyen tápláló krémet.

Egyéb tudni valók:

Glaukóma vagy szürkehályog esetén az első két gyakorlatot, tehát az A és B pontok masszázsát, naponta legalább húsz percen keresztül végezzék.

Amikor a szem fáradt, ezek a gyakorlatok az egész testet felfrissítik néhány perc leforgása alatt.

Hatékonyságuk még nagyobb, ha a májat erősítő gyakorlatokkal együtt végzik.

Ha vannak fájó, érzékeny pontok, ügyeljenek arra, hogy ezeket ne nyomják erősen, egy kis nyomás is elég ahhoz, hogy helyreállítsa a normális látást.

Használják az első két pontot (A és B) a diagnózis megállapítására. Ha ezeken a pontokon, nyomásra bármilyen fájdalom jelentkezik, jelzi, hogy rendellenesség van a szemben vagy a szervezetben. Ha a B pont dagadt vagy árnyékos, bizonyára valamilyen vízprobléma áll fenn, és pihenésre is szüksége van a szervezetnek.

A következő gyakorlatokat is alkalmazhatjuk, ezek is erősítik a szemet és a körülötte lévő izmokat.

Megjelent: 5782 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. Február 03., Kedd 09:32

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.3%Austria 1.3%
United States 5.6%Canada 1%
Romania 4.9%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 1070
This Week: 2660
Last Week: 7371
This Month: 25406
Last Month: 20851
Total: 2526761

Belépés