Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2020Nov29

2020. Március 31., Kedd 01:16

A helyzet vesztesei 2020-ban

Írta:  Friedrich Klára,
Értékelés:
(24 szavazat)
NYÍLT LEVÉL DR. KÁSLER MIKLÓSHOZ, AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERÉHEZ  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Tisztelt Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr!

Szakácsné Friedrich Klára nyugdíjas tanár vagyok. Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Önnek, Kormányunknak és az egészségügy dolgozóinak azokért az intézkedésekért, amelyekkel a lakosságot óvják és elviselhetővé teszik a járvány miatt kialakult helyzetet. Tisztában vagyok azzal, hogy az ország egészségügyi és gazdasági helyzetéből adódó feladatok, továbbá az emberek munkahelyének megőrzése a legfontosabbak.

Szeretném azonban felhívni figyelmét és eszmei támogatását kérni két ügyben, melyek szintén a járvány miatt kialakult helyzet vesztesei közé tartoznak. Történelmi tudatunkhoz, nemzettudatunkhoz, művelődéstörténetünkhöz tartozó dolgokról van szó. 

Az egyik a 100 éve történt kegyetlen trianoni diktátumra való figyelem felhívás. Rendezvények, megemlékezések maradnak el és ezek 2021-ben ugyanazzal a hatásfokkal már nem pótolhatók. Az idei megemlékezésekkel, ismertetésekkel meg lehetett volna érinteni olyanokat is, aki, eddig talán közömbösek voltak, mert nem ismerték alaposabban az eseményeket. Ezért az a kérésem, javaslatom, hogy a távoktatásban kapjon kiemelt hangsúlyt az egész magyarságot 1920-ban ért tragikus veszteség ismertetése. Akár rajz, vagy novella pályázatokat, világhálós kutatómunkát lehetne hirdetni a gyermekek számára, a nyári időszakra is.

A másik nagy vesztes a székely-magyar rovásírás. Versenyek maradnak el, amelyekre egy év óta készültek a gyerekek és oktatóik. Ezeknek a versenyeknek az előzményeit Szakács Gábor újságíró, rovásírás oktató, kutató, a Magyar Demokrata hetilap munkatársa teremtette meg, aki tizenkét, az egész Kárpát-medencére kiterjedő rovásírás versenyt szervezett az általános és középiskolás korosztálynak 2000 és 2011 között.

Sajnos sem a 2012-es, sem a 2020-as tantervbe nem került be a rovásírás, mely legnagyobb művelődéstörténeti értékeink közé tartozik, bár hála Istennek a 2020-as NAT több nemzettudatot építő elemet tartalmaz, mint a 2012-es. 2018-ban a CITIZENGO segítségével 3700 körüli támogató aláírást juttattunk el az Emberi Erőforrások Minisztériumába a tantervbe kerülés érdekében.

Most a távoktatásba be lehetne emelni a rovásírást. Szakkör szervezői, rovásírás oktatói tevékenységem alapján tankönyvet készítettem (benne szakköri ötlettárral), ez évek óta ingyen letölthető a Magyar Elektronikus
Könyvtárból. Címe: Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár. Elérhető:  http://mek.oszk.hu/02800/02851/02851.pdf

Tankönyvem néhány feladata kapcsolódik a trianoni diktátumhoz is, rovásírással tartalmazza az elcsatolt települések egy részének nevét. Az idén a járvány miatt meghiúsult verseny feladatait is ebben a témában készítettem el.
Tankönyvemet Ön egyébként ismeri, mert 2018. okt. 19-én kelt 49606-2/2018/KARPATHAT iktatószámú levelében elismerően nyilatkozott róla.

 Honlapunk ( www.rovasirasforrai.hu ) ROVÁSÍRÁS rovatában Módszertani útmutató, a rovásírás hiteles emlékeinek bemutatása is található, a FÉNYKÉPTÁR rovatban pedig több mint 500 fénykép ebben a tárgykörben.

Rovásírás tankönyvet Szondi Miklós solti tanár, rovásírás oktató, kutató, szakkör szervező is készített, Tanuljunk róni címmel.

A tananyag tehát készen áll, a rovásírás könnyen, gyorsan megtanulható, minden korosztály szereti használni, többen nyugdíjas korukban tanulták meg, pl. Egerszegi Krisztina világbajnok úszónőnk Édesanyja, aki az egész János vitézt leírta rovásírással két füzetbe. A 80 év körüli, Kanadában élő Kovács Ilonka pedig a calgary-i magyaroknak szervezett sikeres rovásírás szakkört.

A székely – magyar rovásírás az írásrendszerek nemzetközi szabványába, a Unicode-ba is bekerült. Mint minden írás, a rovásírás is kézzel írva fejti ki legjobban fejlesztő hatását. A távoktatásnál a kézzel írt szöveget szkennelve lehet továbbítani. Tisza András rovásírás oktató kidolgozta a számítógépes módszert is, szükség esetén tud ebben tanácsot adni.

Amennyiben a távoktatási feladatok közé már nem lehet beemelni, kérem, hogy ajánlja a nyári, szabadidős feladatokhoz.

Fontos az idegen szavak kerülését is szorgalmazni, hogy meg tudjuk őrizni csodálatos gazdagságú magyar nyelvünket.

Kérem a Miniszter Urat, támogassa és továbbítsa kérésemet a távoktatás szervezőinek, hogy ne csak testben, lélekben, tudásban, hanem nemzettudatban, nemzeti büszkeségben is megerősödve kerüljünk ki nehéz helyzetünkből. Mert a székely – magyar rovásírás anyanyelvünkkel együtt olyan művelődéstörténeti kincs, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Köszönettel, tisztelettel: Szakácsné Friedrich Klára, nyugdíjas tanár, rovásírás oktató, kutató www.rovasirasforrai.hu
2020. március 30.

A Himnusz első szakasza rovásírással:

Nyilt levél

 

Megjelent: 802 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. Március 31., Kedd 01:50

Hozzászólások  

 
Bakonyi Gábor.
#2 A selejtesre sikeredett rovásírás szabványBakonyi Gábor. 2020-05-04 17:55
A bajok gyökere, hogy félresikeredett, amatőr írásreformok sokaságát hajtották végre a rovásíráson az elmúlt évtizedekben, az eredmény pedig gordiuszi-csomó jellegű, egymással és a hagyományos írással is összeférhetetlen irányzatok tömkelege.
Én egyrészt örülnék a rovásírás oktatásának, másrészt viszont a zavaros és áttekinthetetlen reform-rovásírások szerintem alkalmatlanok az oktatásra. Mészáros András pedagógus kérésére magam is írtam a Bárczi Géza alapítvány számára egy rövid tankönyvféleséget. Noha nem beszéltünk össze, nézeteim a rovásírásról igen közel állnak Ráduly János elgondolásához. A szakköri füzet a rovásírás lényegét, az elvárható szükséges és elégséges minimális tudást fogalmazza meg, lehetőség szerint ragaszkodva a hagyományos írás. módhoz.
Idézet
 
 
Sebestyen Istvan
#1 rovasiras bevezeteseSebestyen Istvan 2020-04-13 13:12
Egy magyar felelős kormány elsőrendű feladata, hogy már az első osztályban bevezesse a rovásírás tanítását és az elemiben végig minden tantárgyban, forduljanak elő rovásírással leírt szövegek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.1%Austria 1.3%
United States 5.8%Canada 1%
Romania 4.8%France 0.9%
Ukraine 3.5%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 36
This Week: 6097
Last Week: 7754
This Month: 30433
Last Month: 21813
Total: 2531788

Belépés