Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2020Nov29

2020. Február 21., Péntek 22:18

Elektromos áram termelése a semmiből

Írta:  ujvilagtudat
Értékelés:
(33 szavazat)
- Egy új készülék tiszta energiát kínál a nap 24 órájában

Mi lenne, ha gyakorlatilag a semmiből elektromos áramot termelhetnénk? Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Az Amherst-ben található Massachusettsi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy ilyen készüléket, és "Air-gen"-nek hívják.

Az Air-gen Jun Yao villamosmérnök és Derek Lovley mikrobiológus találmánya.

"Szó szerint villamos energiát termelünk a semmiből," - nyilatkozta Yao. "Az Air-gen tiszta energiát termel a nap 24 órájában." (1)

Az új eszköz egy természetes fehérjét használ a villamos energia előállításához a levegő nedvességéből. A technológia megújuló, nem szennyező és olcsó.

A megújuló energia más formáitól, például a széltől és a napenergiától eltérően ez az új technológia nem igényel napfényt vagy szelet. Ehhez csak egy vékony nanoszálakból álló fehérje film szükséges.

"Ez a legcsodálatosabb és legizgalmasabb alkalmazása a fehérje nanoszálaknak," - mondta Lovley.

A Massachusettsi Egyetem nyilatkozata szerint a technológia a következőképpen működik:

"A film alja egy elektródon nyugszik, míg egy kisebb elektróda, amely a nanoszál film egy részét takarja, a tetején található. A film adszorbeálja a vízgőzt a légkörből. A fehérje nanoszálak elektromos vezetőképességének és felületi kémiai képességének kombinációja, összekapcsolva a filmben lévő nanoszálak közötti finom pórusokkal, megteremti azokat a feltételeket, amelyek eredményeképpen a két elektróda között elektromos áram alakul ki."

A jelenlegi Air-gen eszközök már képesek táplálni a kisebb elektronikákat. A kutatók most arra törekednek, hogy innovációjukat kereskedelmi szintre fejlesszék.

"A végső cél a nagyméretű rendszerek előállítása. Például a technológia beépíthető a falfestékbe, amely segíthet az otthonok energiaellátásában. Vagy különálló, légmeghajtású generátorokat fejleszthetünk ki, amelyek hálózaton kívüli áramot szolgáltatnak. Amint ipari léptékűvé válik a szálak gyártása, teljes mértékben arra számítok, hogy nagy rendszereket tudunk készíteni, amelyek nagyban hozzájárulnak a fenntartható energiatermeléshez," - mondta Yao.

Yao hozzáteszi, hogy a jelenlegi alkalmazások "csak a fehérjealapú elektronikus eszközök új korszakának kezdetét jelentik". Csak elképzelni tudjuk, hogy mit tartogat a jövő! (2)

(1) - https://www.umass.edu/newsoffice/article/new-green
(2) - https://www.nature.com/articles/s41586-020-2010-9

Megjelent: 848 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.1%Austria 1.3%
United States 5.8%Canada 1%
Romania 4.8%France 0.9%
Ukraine 3.5%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 52
This Week: 6113
Last Week: 7754
This Month: 30449
Last Month: 21813
Total: 2531804

Belépés