Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2020Nov26

2008. Április 25., Péntek 19:39

Sürgetik a nemdohányzók védelméről szóló törvényt

Írta:  delmagyar.hu
Értékelés:
(1 szavazat)
Magyarországon évente legalább 25 ezer ember hal meg a dohányzás miatt. A szakemberek ezért a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi szigorítását várják a kormánytól.

Magyarországon évente legalább 25 ezer ember hal meg a dohányzás miatt, pedig minden tizedik életében nem vett cigarettát a kezébe, a körülötte füstölők miatt betegszik meg. A szakemberek ezért a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi szigorítását várják a kormánytól. Ábrahám Attila népegészségügyi kormánybiztos a pénteki Dohányzásmentes Országos Nyílt Napon elismerte, hogy jelentős lobbi akarta elérni a szigorítás puhítását. Jelenleg a tervezett változtatások társadalmi vitája zajlik; ha esetleg jövő januárban életbe lépnének, az nagyon gyors lenne - fogalmazott.

Ma világszerte évi ötmillió haláleset történik a dohányzás miatt, azaz minden hatodik másodpercben meghal valaki a cigarettától. Magyarországon minden harmadik felnőtt, körülbelül 3,5 millió ember dohányzik; ez a férfiak 41, a nők 26 százalékát jelenti. A népesség 65 százaléka passzív dohányos, vagyis 6,5 millióan kénytelenek együtt szívni a füstöt a bagósokkal, becslések szerint átlagosan napi 270 percen keresztül.

A dohányzással legalább 25 betegség hozható összefüggésbe, és 20-25 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. A leggyakoribb szövődmények között szerepel a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák mint például a stroke vagy a szívroham. Mindez a passzív dohányosokat is legalább annyira veszélyezteti: becslések szerint évente               2300-2500        ember nemdohányzó hal meg a környezetében terjengő füst miatt. Szomorú tény, hogy a férfiak tüdőrák halálozásában világelsők vagyunk, a női tüdőrák halálozásban második helyen áll az ország.

A Magyar Stroke Társaság elnöke szerint az emberek sajnos a saját kárukon sem tanulnak, azaz hiába kerülnek kórházba emiatt, a megrögzött dohányosok továbbra is cigarettáznak. A káros anyagoktól beszűkült erek miatt tavaly csaknem 10 ezer végtag amputációt kellett végezni az országban, de sok beteg a tolószékben is folytatja rossz szokását - mondta Csiba László. Ezek az emberek nemcsak környezetüket terhelik a füsttel, de rossz példát mutatnak az arra fogékony ifjúságnak is: az utóbbi időben egyre több diáklány szokik rá a cigarettára, sőt minden hetedik gyerek már 10 éves kora előtt rágyújt az első szálra.

A Magyar Dohányzás Ellenes Koalíció szerint mindez azt mutatja, hogy az 1999-ben elfogadott, nemdohányzók védelméról szóló törvény nem életképes a gyakorlatban. A civilek üdvözlik a minisztériumban készülő módosítást, de attól tartanak, hogy a dohánylobbi miatt végül majd egy felpuhított változat kerül elfogadára, és az is csak később a tervezettnél. Az emberek változást akarnak, ezért nemcsak a középületekben, illetve munkahelyeken kell korlátozni a dohányzást, de a vendéglátóipari egységekben is. Ez egyrészt az ott dolgozók alkotmányos joga, másrészt pedig, önkorlátozó erővel is bír. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ott, ahol a közterületeken betiltották a cigizést, a dohányzók az otthonukat is önként füstmentes övezetté nyilvánították - mondta a Dohányzás Ellenes Koalíció ügyvivője. Koós Tamás szerint a cigaretta eladásból származó, évi 220-230 milliárd forintos jövedéki adóbevétel egy részét prevencióra kellene fordítani. Ez a termékdíj típusú adózás más uniós országokban már évek óra gond nélkül működik - hangsúlyozta.

Forrás: delmagyar.hu

 

Megjelent: 6791 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.2%Austria 1.3%
United States 5.7%Canada 1%
Romania 4.8%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 632
This Week: 4049
Last Week: 7754
This Month: 28385
Last Month: 21911
Total: 2529740

Belépés